ابعاد دانه برنج و اندازه آن
به طور کلی، یکی از تفاوتهای برجسته کولتیوارهای هندی، جاوایی و ژاپنی، شکل دانهاست. با پیگیری گزارش کاتو (۱۹۳۰) در باره شکل دانه در هندی و ژاپنی، ماتسو سه گونه دانه: ۱) کوتاه، ۲) بزرگ و ۳) بلند را تأیید کرد. این سه گونه دانه به ترتیب به صورت ژاپنی، جاوهای و هندی نشان داده شدند. بیشتر، دانهٔ برنج هندی، باریک و جاوایی بزرگ هستند و دانهٔ برنج ژاپنی دارای دانهٔ کوچک و کوتاه با مقطع عرضی گرد است. بیش تر کولتیوارهای هند، هندوچین، چین جنوبی، تایوان و فیلیپین از هندی اند (تیپ C). تعداد زیادی از کولتیوارهای جاوا، چین شمالی و غربی، اروپا، آمریکا و بیش تر برنج دیم ژاپنی متعلق به جاوایی (تیپ B) است. برنج آبی ژاپن و کولتیوارهای منچوری خیلی شبیه ژاپنی اند (تیپ A). وتب و آکی هاما شکل دانههای برنج باستانی که در برمه، تایلند و کلمبیا کشت شده بود، بررسی کردند. آنها وجود کولتیوارهای اولیه را در دامنه کوههای هیمالیا که به هندی و ژاپنی تمایز نیافتند، پیشنهاد کردند. آنها به منشأ برنج زراعی نیز میاندیشید همان طور که در بالا اشاره گردید، در نوع بومی هندی کولتیوارهای دانه کوتاه مانند بورو تأیید شدهاست. یک تئوری وجود دارد که تمایز یابی اختصاصی شکل دانه را در انواع بومی برنج آسیایی نشان میدهد که ممکن است در نتیجه پاسخ به اختلاف درجه حرارت در آنها باشد.